Задвижвания и управление

ЗАДВИЖВАНИЯ И УПРАВЛЕНИЕ

Видове управление

Novoferm предлага разнообразни възможности за управление на задвижването на секционните врати. За врати, които не се използват често, може да е подходящо използването на обикновена ръчна система. Ако движението е натоварено, тогава препоръчваме да се използват врати с електрическо задвижване с импулсно управление. Ние винаги можем да осигурим правилното задвижване за конфигурацията на Вашата врата, отговарящо на Вашите изисквания. Всичките ни модели задвижвания и управления отговарят на европейския стандарт EN 13241.

Аварийно верижно задвижване – ръчно управление
Всички задвижващи системи са стандартно оборудвани с механично средство за управление, което е пряко свързано към предавката на мотора. Така се гарантира отварянето на секционната врата дори и в случай на прекъсване на електрозахранването. Функцията трябва да се активира/деактивира ръчно чрез управляващи въжета. Механизмът може да се управлява с верижния редуктор

 

Механизъм за бързо освобождаване
Задвижването може да се достави и с механизъм за бързо освобождаване, като в този случай предавката е отделена от пружинния вал с въже, позволяващо по-бързо ръчно отваряне на секционната врата при възникване на неизправност. Разбира се, секционните врати с функция за бързо освобождаване са оборудвани с осигуровка срещу счупване на торсионните пружини.

Въже - ръчно управление
Ако площта на вратата е по-малка от 12 м² и вратата се използва само в редки случаи, можете да изберете задействане посредством въже. Това обаче изисква и определена физическа сила (съотношение 1:1). Съществува риск вратата да не се отвори напълно или правилно, което може да доведе до повреди.

 

Въжен редуктор – ръчно управление
Управлението с въжен редуктор изисква по-малко усилие от задвижването посредством въже (съотношение 1:1). Това обаче има смисъл само за врати, които се използват рядко (до 12 m2), тъй като въжения редуктор се износва по-бързо от верижния редуктор. Това е възможно само с някои повдигащи и вертикални елементи.

 

Верижен редуктор – ръчно управление
Управлението с верижен редуктор изисква по-малко усилие от издърпването с въже (съотношение 1:4). Тази система е подходяща за врати с площ до 30 м² и гарантира застопоряването им в максимално отворено положение.

 

Управление „Deadman” - електрическо
Тази система е подходяща за приложения с не толкова честа употреба. Вратата се отваря само с едно натискане на бутона, но при затваряне бутонът трябва да се натисне и задържи, докато вратата се затвори напълно. По този начин човекът, който я управлява, може да провери за наличие на рискови ситуации.

Импулсно управление - електрическо
Ако вратите се отварят и затварят често, Ви препоръчваме ви да изберете импулсно управление. При отваряне и затваряне вратата автоматично се премества в крайно положение, което може да се регулира електронно. Не е необходимо да задържате бутона по време на движение. Устройството за установяване на наличието на препятствие е вградено в долното уплътнение на вратата.

Импулсно дистанционно управление с бързо задвижване
Подходящо за често използвани врати благодарение на високата скорост на движение и ниската консумация на енергия. Системата се предлага в два варианта: с директен преобразувател (0,2-0,4 m/s) или с честотен преобразувател (макс. 0,6 m/s). Това е идеално за високи врати, които се използват често (напр. вратите на пожарната); и двата варианта се затварят с нормална скорост.